Header Projects-Node-Page

„Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”

Buget
510.000,00 RON
Perioada de implementare
aprilie – octombrie 2024
Coordonator
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova
logo

Descriere generală

Proiectul „Consolidarea educației medicale în urologie și nefrologie chirurgicală prin simulare”, inițiat și depus de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă pentru proiecte din anul 2024, a fost selectat pentru finanțare de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (D.R.R.M.) și  se va derula pe o perioadă de 7 luni (aprilie - octombrie 2024), cu un buget alocat de D.R.R.M. de 500.000,00 RON.

D.R.R.M. susține proiecte și acțiuni în sprijinul cetățenilor din Republica Moldova având ca obiectiv consolidarea comunității de limbă, cultură, educație, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova

Descriere succintă a proiectului

Proiectul are ca obiectiv general implementarea și integrarea unui simulator de înaltă performanță în procesul de formare medicală în domeniul urologiei și nefrologiei chirurgicale, cu scopul de a dezvolta competențe avansate în chirurgia endourologică a tractului urinar inferior și superior, asigurând astfel excelența în practica medicală și îmbunătățirea calității asistenței acordate pacienților în Republica Moldova.

În cadrul proiectului se prevede achiziționarea unui Uro Perc, simulator endourologie și acces percutan https://surgicalscience.com/simulators/uro-mentor/ care va permite simularea realistă a procedurilor chirurgicale endourologice; sistem de feedback pentru evaluarea preciziei și coordonării mișcărilor; diversitate în scenarii de instruire (ex. manevre endourologice de bază – basic endourologic skills, TUR-P, TUR-V, nefrolitotomie percutană); ușurință în utilizare și adaptabilitate la diferite niveluri de competență/ complexitate.

Obiective specifice

  • Implementarea simulatorului endourologic pentru a permite practicarea tehnicilor chirurgicale minim invazive în urologie și nefrologie, contribuind la dezvoltarea abilităților avansate în chirurgia endourologică.

  • Integrarea simulatorului în programele de formare medicală existente, asigurând că acest instrument devine parte esențială a curriculumului de instruire în urologie și nefrologie chirurgicală.

Echipa de implementare a proiectului este formată dintr-un grup divers de specialiști care aduc expertiză în diferite domenii relevante pentru proiect , după cum urmează :

Coordonator de proiect: Pavel Banov, conferențiar universitar, Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală

  • Echipa Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală, formată din cadre științifico-didactice, medici, rezidenți și personal medical specializat în urologie și nefrologie chirurgicală, sunt responsabili de predarea sesiunilor de formare pe simulatoare și vor contribui la proiect prin oferirea de expertiză medicală, consultanță și participare activă în dezvoltarea și implementarea programelor de simulare.

  • Echipa Departamentului de Achiziții este responsabilă de achiziționarea echipamentului pentru implementarea proiectului. Aceștia vor lucra în strânsă colaborare cu echipa de proiect pentru identificarea și evaluarea echipamentului medical și a tehnologiilor necesare pentru simulare, asigurându-se că achizițiile sunt realizate în conformitate cu bugetul și cerințele proiectului.

  • Reprezentanți ai Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală vor aduce expertiză în simulare medicală și tehnologii educaționale. Vor fi responsabili pentru proiectarea și implementarea scenariilor de simulare, asigurându-se că acestea sunt relevante și eficiente pentru instruirea medicală în domeniul urologiei și nefrologiei chirurgicale.

  • Echipa Departamentului de Relații Externe și Integrare Europeană va gestiona aspectele legate de comunicare și colaborările internaționale. Vor fi responsabili pentru identificarea și stabilirea parteneriatelor cu instituții de învățământ superior medicale din alte țări, precum și pentru asigurarea conformității cu standardele europene în domeniul instruirii medicale

Rezultate scontate:

Îmbunătățirea competențelor medicale ale specialiștilor în domeniul urologiei endourologice va conduce la o scădere semnificativă a incidentelor nedorite și a complicațiilor asociate procedurilor. În ansamblu, acest proiect va aduce îmbunătățiri semnificative în formarea medicală, calitatea asistenței medicale și eficiența în gestionarea procedurilor urologice și nefrologice chirurgicale, având un impact pozitiv asupra sănătății populației din Republica Moldova.

Diseminare: